Патриарх Неофит се срещна с кардинал Леонардо Сандри



На 30 юни патриарх Неофит прие кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за Източните църкви. На срещата гостът беше придружаван от папския нунции у нас монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари и други представители на Римокатолическата църква.

От страна на Българската православна църква, на срещата присъстваха Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и други представители на православното духовенство.

Патриарх Неофит отправи благодарности чрез кардинал Сандри към папа Франциск и Римокатолическата църква за помощта, която се оказва на задграничните ни епархии в устройването на богослужебния и църковен живот на православните общини на Българската православна църква, „за да могат в единомислие да славят Бога и се укрепяват духовно в светите Тайнства на Църквата”.

По думите на митрополит Антоний повече от един милион и половина са българите, които живеят, учат и работят в Западна Европа. Техните финансови възможности са ограничени и те трудно могат да изградят свои храмове, затова предоставените за ползване храмове от Римокатолическата църква за нуждите на нашите общини са от изключително важно значение за нашите сънародници, за да не се отдалечават за дълго от Тялото и Кръвта Христови и да не губят вярата и традициите си. Такива храмове, за нуждите на българите в Западна Европа, са ни предоставени освен в Рим, и в Мюнхен, Барселона, Сеговия и др. „Подкрепата, която Римокатолическата църква оказва на нашите сънародници в Западна Eвропа, е изключително важна за нас и ние високо я ценим“, е подчертал митрополит Антоний.

На срещата е бил повдигнал въпросът за отношението към мигрантите и бежанците от Близкия Изток. Кардинал Сандри е акцентирал върху призива на папа Франциск християните да бъдат гостоприемни и състрадателни към всеки бежанец, независимо от религията, която изповядва.

„Двете страни изразиха желание да се запази и занапред близостта и добрите отношения на взаимно уважение и братска любов между двете църкви и споделиха надежда, че в тези времена на страдание и повсеместно отстъпление от вярата, в единомислие и взаимна подкрепа християните ще останат верни на евангелските истини и традиционни нравствени ценности и морал“, се казва още в официалното синодално съобщение по повод срещата.

По време на визитата си в България кардинал Сандри се срещна с представители на католическите общности в страната и отслужи тържествена меса в плевенската римокатолическата църква „Св. Дева Мария от Фатима“. Папският пратеник бе приет и от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Кардинал Сандри не посещава за първи път България, той бе сред придружаващите папа Йоан Павел II на официалната му визита у нас през 2002 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...