Патриарх Неофит ще посети българската църковна община в Будапеща



Patriarh NeofitПо покана на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Негово Светейшество патриарх Неофит ще посети българската църковна община в Будапеща. Поводът за визитата е стогодишнината на общината „Св. св. Кирил и Методий“, чийто храмов празник е на 11 май. Патриарх Неофит ще бъде придружен от архим. Герасим, гл. секретар на Светия Синод. Очаква се Негово Светейшество и придружаващата го делегация да се върнат в България на 12 май (четвъртък).

Българската църковна община в Будапеща се създава в далечната 1916 г., в същата година отваря врати българското училище, в което се помещава и параклисът. След едно десетилетие тези институции се оказват тесни за бързо нарастващото българско малцинство. Българската общност подема инициативата за изграждане на църква и училище. През 1930 г. върху подарения от общината 3000 кв. м. терен е построен от доброволните дарения на пасомите храм. В продължение на 84 години тази светиня продължава да сплотява българите в Унгария и да ги превръща в едно живо и дейно общество.

Свещениците, за които има сведения, са от 1936 г., поради изчезването на кондиката. Те са: архимандрит Борис (1936 г.), който в последствие е избран за Неврокопски митрополит. След него за енорийски свещеник е назначен отец Иван Неделчев, брат на Неврокопския митрополит Пимен, чието служение продължава до 1971 г. След него следват о. Михаил Димитров, о. Йордан Мицов, о. Иван Шумов, прот. Танчо Янчев и отец Иван Шумов. От 2000 г. до 2010 г. временно управляващият епархията Старозагорски митрополит Галактион назначава за енорийски свещеник отец Стефан Мамаков. През месец ноември 2010 г. на овакантената енория е назначен прот. Танчо Янчев, който и понастоящем обслужва тази църковна община.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...