Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ вече е собственост на Църквата



Nevski200На заседанието си на 1 октомври Министерският съвет взе решение да прехвърли собствеността на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” на Светия Синод на Българската православна църква, съобщи самият премиер Георги Близнашки.

„Този храм е построен преди 100 години. През цялото това време въпросът за собствеността остава неуреден по най-различни съображения. Преценихме, че можем да намерим юридическото решение, изхождайки от разбирането, че ничията собственост по силата на закона е държавна собственост. След днешното решение държавата и църквата си подават ръка, за да вървят заедно напред и много ми се иска решението да бъде възприето по този начин”, каза министър-председателят.

На пресконференцията в Министерския съвет Близнашки прочете благодарствено писмо от патриарх Неофит до правителството. Премиерът нарече решението за собствеността на храма историческо.

Синодът обаче се задължава до 31-и декември 2014 г. да даде 25-годишно право за ползване на криптата на църквата на Министерството на културата за музей на християнското изкуство. От своя страна от Църквата уверяват, че правото на ползване се учредява безсрочно.

 

Източник: offnews.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...