Патриаршески поздрав за празника на будителите



ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

И тази година в първия ден на ноември страната ни тържествено отбелязва паметта на народните будители – на всички тези, благодарение на които българският народ е успял да съхрани през столетията всички свои духовни и културни достижения, независимо от превратностите в своята история. В този празничен ден Православната ни църква също се присъединява към радостта от тържеството на българския дух, благославяйки всички усърдни работници на полето на науката и културата, на книжовността и образованието – нашите съвременни будители, които са гарантите за преуспяването ни и занапред, за пребъдването на българската „Държава на духа“, според известното определение на големия руски учен и приятел на България академик Дмитрий Лихачов.

Днес ние отново прекланяме глави в молитвена памет за народните будители, като благодарим на Всемилостивия Бог, задето в годините и столетията на тежки изпитания за българската православна идентичност не ни е изоставил, но във всяко време е въздигал сред народа ни достойни приемници на светите Седмочисленици и на всички титани на православния български дух. Нови духовни колоси, великани на духа отдавали всичките си сили и таланти и целия си живот, за да поддържат винаги разпален онзи огън, който се е разгорял сред българския народ с Покръстването и с присъединяването на страната ни към света на християнската цивилизация.

Ако днес – в началото на третото хилядолетие – ние живеем и работим в условията на свобода и независимост, радвайки се на държавен и църковен суверенитет и на всички възможности за духовен и културен напредък, всичко това ние дължим на първо място именно на народните будители – на онези от Бога избрани и благословени наши предци, които в тежките столетия на робството, на двойната държавна и църковна зависимост се погрижиха за съхраняването и пребъдването на православния български дух и запазиха ненакърнена българската култура в цялото многообразие на нейните форми и изяви. На тях благодарим, пред техните светли и святи образи се покланяме, на тях се стремим да подражаваме, предавайки съхраненото благодарение на тях свято наследство на бъдните поколения, за да пребъде православният български дух, за да пребъде България.

Божият мир, Неговата любов и велика милост да бъдат всякога с православния ни народ!

Честит и благословен празник!

С отеческа в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

01.11.2019 г.

@ Снимка: Булфото

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...