Патриаршеско послание и призив за обща молитва



Обични в Господа чеда на светата ни Православна Църква, братя и сестри, скъпи сънародници!

Във време на изпитания, народът ни е застрашен от разширяващата се пандемия. Когато болестта е близо до нас и виждаме страданието на човеците, всички сме призвани да бъдем отговорни към ближния, народа и родината ни. 

Ясно осъзнаваме, че сме в най-мистичното време на Църквата – Светата Четиридесетница, дни, наситени с покаяние и непрестанна молитва.

Време е за подготовка и очакване на празника на празниците – Възкресението Христово. С отеческа загриженост се обръщаме към вас, скъпи братя и сестри. Да съобризм ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение. Призоваваме да се спазват препоръките на Светия синод и епархийските митрополити.

Неизменно да носим надеждата за благополучния край на това тежко за народа ни изпитание. Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас, са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня. Да не униваме, и въпреки трудностите да бъдем бодри и непрестанно да се молим.

Да се въздържаме от всяко зло. Да не забравяме Христовата повеля: “В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света.”

Останали в домовете си пред домашната икона, притихнали с покайни сърца, да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцеление на болните и подкрепа на нашите медици, правителството и войнството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време, като се помолим: 

Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който прояви толкова добротворство и направи здрави страдащи телесно и душевно люде,

приеми благосклонно нашето моление, Боже Чудотворче, със Своята мощна сила прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт. В тези дни на изпитание на вярата ни успокой тревогите и изцери заболелите.

Господи, прекрати силата на болестта, младежите запази и вразуми, заболелите и старите хора подкрепи, и ги дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите безсребреници и лечители Христови и на всички светии. Амин!

Божията благодатна помощ да бъде с всички нас.  Бог да пази България!

Видеозапис на посланието.

Източник: БНТ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...