Петдесетница – от старозаветния предобраз към новозаветната реалност



„Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно“ (Деян 2:1)

На 29 май (понеделник), в навечерието на Петдесетница, фондация „Покров Богородичен“ ви кани на ежемесечната среща, посветена на Библията – поредното издание от новия цикъл беседи „Библейски образи и символи“.

В очакване на празника, темата на библейската беседа този месец е „Петдесетница – от старозаветния предобраз към новозаветната реалност“.

Известно е, че юдейският празник Шавуот се чества 50 дни след Пасха, припомняйки за получаването на Божиите заповеди от Мойсей на планината Синай. Но как този Ден от празник на юдейския народ става тържество за цялото човечество? Има ли места в старозаветните книги, в които се говори за проявленията на Светия Дух? Отговори на тези въпроси ще потърсим заедно с доц. д-р Ивайло Найденов от Богословски факултет на Софийския университет. Очакваме ви!

Лектор

Доц. д-р Ивайло Найденов е преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум”, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог”. Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона” от поредицата „Библейска библиотека”3 (ББ 3) и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)”, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето” (ББ 5) и „Из историята на старозаветния библейски канон” (ББ 6).

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 29 май (понеделник), 18:30 ч.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...