Петнадесет години епископско служение на Преосвещения Велички епископ Сионий



На 24 март се навършиха петнадесет години от удостояването с епископски сан на игумена на Бачковската света обител Преосвещения Велички епископ Сионий. Добър повод за братята на обителта да изкажат своите поздравления и благопожелания за доброплодното служение и умножаване на поверените „таланти” от „Стопанина на нивата”.
Няма по-високо служение от служението Богу чрез обгрижването на сътворените по „образ и подобие” на Всевишния – человеците! И тук дядо Сионий доказа, невидимият промисъл е направил благодатен избор в извършеното преди 15 години ръкоположение за слава на неръкотворната Света Троица, на Пречистата майка Христова света Богородица и за духовната подкрепа на всички нас, имали радостта да се докоснат до благодатта на вярата и надеждата, избрали Ви за съсъд!

Всечестното братство на Бачковския манастир, радвайки се ведно с „жениха”, поднесе своя поздравителен адрес на Преосвещения епископ, прибавяйки от сърце и своя скромен дар за мирска украса на туй, що е по-горе от мира – енголпие с образа на Светата Пречиста и кръст с образа на Божествения ѝ Син!

Да бъде неотклонно с Вас нетленната им подкрепа, Владико!

На многая и благая лета!

Величкият епископ Сионий (Стефан) Стефанов Радев е роден на 18.11.1969 г. в гр. София. Средното си образование завършва в родния си град. След отбиване на военна служба учи в паралелния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“ при гара Черепиш, която завършва през 1990 г. Приема монашески постриг на 08.06.1991 г. в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ от Видинския митрополит Дометиан. На 22 юни същата година е ръкоположен за йеродякон, а на 23 юни за йеромонах.

В периода 1992 – 1995 г. е игумен на Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“.

Висшето си образование получава в БФ на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1994 г.

В периода 1995 – 1996 г. специализира в Ерланген, Германия.

На 10.01.1996 г. по решение на Св. Синод е назначен за ефимерий и учител в СДС „Св. Йоан Рилски“, а от 15 юли същата година за неин Ректор. Такъв остава до 22.06.2009 г.

В този период е възведен в архимандритско достойнство на 29.06.1998 г.

По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата Велички на 24.03.2007 г. в ПКСХП „Св. Александър Невски“.

От 23.06.2009 г. до 30.04.2014 г. е назначен за Викарий на Видинския митрополит, а по-късно и за игумен на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“.

От 01.05.2014 г. е назначен за игумен на Троянската ставропигиална св. обител „Успение Богородично“, която длъжност изпълнява и до днес.

По решение на Св. Синод от 03.04.2019г. е назначен и за игумен на Бачковската ставропигиална св. обител „Успение Богородично“, която длъжност изпълнява и до днес.

 

Източник: Бачковска света обител

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...