„Писаната църква“ край Разлог разкрива тайни



 

Източник: Darik news

Кръст от 11 век и 4 гроба са открили до този момент археолозите при археологическите разкопки на “Писаната църква” в местността Бетоловото край Разлог. Това става ясно от доклад на ръководителя на археологическите проучвания н.с. Цветанка Комитова.
При проучването на храма са регистрирани два строителни периода. Първоначално, най-вероятно в началото на XIV в. е построена малка триконхална църква, към която в един по-късен период е прибавено доста обширно помещение в посока запад и по този начин централната част на храма е удължен с още 13 м.
Входът за по-късния храм е от южната страна на ранната църква. Намерените вътре в насипа на храма ситно натрошени фрагменти от стенописна украса, както и няколко фрагмента запазени върху стените, потвърдиха даденото от местното население наименование – Писаната църква – пише в доклада си археолог Комитова.

 

При проучването на терена от южната страна на храма са намерени руини на по – ранна църква, която по начин на изграждане и използвани спойки от бял хоросан с примес от едра счукана тухла археолозите са установили, че датира от 5 – 6 в. В по-ранния храм са проучени два детски гроба и един на възрастен човек. В по-късния е открит един гроб на възрастен човек.
Трите храма се намират на малко разстояние един от друг и ще бъдат свързани в обща туристическа дестинация.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...