Писмо от Софийската света митрополия припомня за условията за организиране на поклоннически пътувания



В началото на юни до свещенослужителите, игумените и игуменките на манастири в Софийската епархия е изпратено окръжно писмо от Софийската света митрополия, подписано от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В писмото се припомня решение на Софийския епархийски съвет от ноември 2018 г., в което се регламентират условията за организиране на поклоннически пътувания в епархията.

В решението се казва, че за да се спазят изискванията на закона, се дава благословение единствено на Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ към Софийската света митрополия да извършва поклоннически пътувания и екскурзии. Центърът притежава необходимите лицензи за извършване на туристически услуги съобразно българското законодателство. Основна част от мисията на Центъра е да съдейства и помага на енориите в организацията на поклоннически пътувания.

В писмото до свещениците се казва още: „Напомняме, че „екскурзиите“, които се организират от енориите, попадат в раздел религиозен туризъм съгласно законите на Република България. Всяко едно пътуване трябва да се реализира задължително с благословението на епархийския митрополит и чрез лицензиран туроператор. В противен случай то се осъществява незаконно и подлежи на санкция от контролните органи и икономическа полиция…

Обръщаме внимание да не се допускат частни лица и туроператори да събират енориаши с цел екскурзии и поклоннически пътувания, както и да не се допускат рекламни материали в храмовете и прицърковните помещения, които не са от Поклонническо-просветния център.“.

Желаещите да организират поклоннически пътувания и екскурзии са призовани да се обръщат за съдействие към офиса на Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ (ул. Цар Калоян 9 А).

Повече за дейността на Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ можете да разберете от интервюто с отец Стилиян Табаков.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...