Пловдивската епархия посреща в събота новия си митрополит


Източник: агенция Фокус

Новият пловдивски митрополит Негово Високопреосвещенство Николай ще отслужи на 17 февруари, събота, Света Литургия в столичния храм "Св. Неделя" преди въдворяването си в Пловдивска епархия. Очаква се след богослужението миряните от Софийска епархия да изпратят своя бивш Знеполски епископ на новото му отговорно служение. След Светата литургия митрополит Николай ще се срещне с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, за да получи благословение от него.

В ранния следобед митрополит Николай, придружаван от Негово Високопреподобие архимандрит Наум, главен секретар на Светия Синод ще се отправи към Пловдивска епархия. Те ще бъдат посрещнати от представители на Пловдивска митрополия на границата между двете епархии – Софийска и Пловдивска. На площада в Пловдив, архиереят ще бъде посрещнат от клира и народа на епархията си. Същата вечер новият митрополит ще извърши първото си богослужение като отслужи вечерня в Пловдивския катедрален храм.

На 18 февруари, неделя, когато Православната църква чества Неделя Сиропустна (Сирни заговезни) и става взаимното опрощаване, се очаква митрополит Николай да отслужи първата си Света Златоустова литургия в Пловдив. За въдворяването на новия митрополит ще дойдат много гости от София и Софийска епархия, от цялата страна и от чужбина.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...