Пловдивска митрополия награди участниците в Деветия национален детски конкурс „Въведение Богородично“



На 27 ноември с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, награди участниците в Деветия национален детски конкурс „Въведение Богородично“, организиран от Културно-просветния отдел (КПО) на Пловдивската света митрополия.

Архиереят приветства учениците, учителите и родителите в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ в Пловдив и лично връчи наградите на децата, отличени с първа, втора и трета награда, както и на тези с похвали и поощрения.

Още преди награждаването те преизпълниха храма и присъстваха на светата Литургия, възглавена от епископ Арсений. Някои от децата се причастиха със светите Тайни Христови.

В конкурса взеха участие общо 623 ученици, чиито творби бяха оценени от жури в състав: председател – Негово Преосвещенство епископ Арсений, г-жа Недка Чолакова – завеждащ КПО, Георги Балабанов – сътрудник в КПО, Красимира Вътева – учител по български език, литература и религия, Анна Паралингова – иконописец, Валери Христов – художник, Руслан Йорданов – редактор в ППТВ.

Те оцениха по достойнство всички участници в конкурса, които с чист език и ярко рисуване славят събитието Въведение Богородично, като непременно го съотнасят към семейството и любовта към ближния.

За пръв път тази година в конкурса имаше международно участие на деца от Северна Македония и Молдова.

Завеждащият Културно-просветния отдел г-жа Недка Чолакова подчерта в словото си, че установената традиция на сътрудничество между трите институции – семейство, училище и Пловдивска митрополия, дава своите плодове, като подпомага подрастващите да извървят своя път по духовната пътека, водеща ги към Богопознанието. Тя допълни, че грамотата от конкурса „Въведение Богородично“ е най-големият подарък за децата, тъй като в нея е описан резултатът от труда им, и потвърден с подписа на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Бяха връчени две специални награди от името на Високопреосвещения митрополит Николай – Казанската икона на Пресвета Богородица, на младите художници: четвъртокласничката от Благоевград Мария Стоимирска и деветокласника Спас Мерджов от Пазарджик. Техните картини предизвикаха възхитата на зрителите.

Много от отличените ученици прочетоха своите творби – стихотворения, есета и разкази, пред публиката. Всяко дете получи грамота и подарък. Всички класирани участници са обявени в сайта на Пловдивска св. митрополия.

Темите на ученическия конкурс бяха „Моята молитва за семейството и родината“ – за по-малките ученици, а за по-големите – „Петата Божия заповед – актуална за всички времена: „Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята“ (книга Изход, гл. 20, стих 12)“.

Конкурсът има за цел да стимулира творческите заложби и изяви на учениците, чрез творбите те да изразят чувствата и вълненията си по повод християнския празник, да вникнат в ролята на семейството; да възпитава децата във вяра, благочестие, почит и уважение към родителите, каквато е била Пресвета Богородица.

Знеполският епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай с пожелание младите участници в конкурса да развиват талантите си под благодатния покров и молитвено застъпничество на Пресвета Богородица, да се умножават успехите им за радост на родителите и учителите си и за слава Божия.

След церемонията всички си тръгнаха от храма с голямо въодушевление – учениците, окрилени от успехите си, а родителите доволни от постижения на техните деца.

 

Източник: Пловдивска света митрополия

Снимки: Пловдивска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...