Пловдивска света митрополия връчи орден „Св. апостол Ерм“ I-ва степен



В Деня на народните будители Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай удостои с орден „Св. апостол Ерм“ I-ва степен Председателя на Пловдивския Граждански клуб г-н Рашко Радомиров.

Най-високото отличие на Пловдивската света митрополия бе връчено на г-н Радомиров, а чрез него и на всички членове на Пловдивския Граждански клуб, за особени заслуги в живота, дейността и делото на Пловдивската епархийска църква.

На церемонията в официалния салон на Митрополитския дом присъстваха кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров и председателят на Общинския съвет г-н Александър Държиков, както и редица членове на Гражданския клуб, сред които г-н Тодор Петков, г-н Жорж Трак, г-н Димитър Райчев, г-жа Мария Капон и други.

Духовното тържество бе украсено с песнопенията на митрополитския хор „Св. апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

„Истински будители и възрожденци на правдата, на историческата истина са членовете на Пловдивския Граждански клуб под председателството на г-н Рашко Радомиров, внесли предложение за удостояването на Гаврил Кръстевич посмъртно със званието Почетен гражданин на Пловдив“, каза в приветствието си владиката.

Митрополит Николай допълни, че високо цени техния труд, християнско и родолюбиво съзнание, и най-високият орден им се връчва в знак на признателност и уважение единодушно от освещения клир и божия народ на Пловдивската епархия чрез решението на Пловдивския Епархийски съвет.

В отговор г-н Рашко Радомиров каза:

„Имам високата чест и удоволствието от името на Управителния съвет и на членовете на Пловдивския Граждански клуб със 128-годишна история да изразя нашите най-искрени и сърдечни благодарности. Вярвам, че това е оценка за нашата родолюбива и благотворителна дейност, за усилията ни да възкресим паметта и да отдадем заслуженото на дейците, посветили себе си със сили и средства за преуспяването на богоспасяемия ни древен и вечен Пловдив, и неговите жители.

Искам да Ви уверя, Ваше Високопреосвещенство, че оценявам по достойнство и с благодарност този акт на внимание към Пловдивския Граждански клуб и към мен като негов председател, и с готовност ще бъдем съпричастни към богоугодните дела на Светата Пловдивска митрополия“.

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

 

Източник: Пловдивска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...