Пловдивска света митрополия организира курс за учители по вероучение


Пловдивска света митрополия организира курс за обучение на учители по вероучение – начални и прогимназиални педагози, преподаватели по литература и история. Те ще бъдат подготвени да водят часове по православно вероучение в училищата в малките населени места от Пловдивска епархия, където няма възможност да бъдат назначени специалисти – богослови.

Курсът се провежда от 14 до 16 юли 2008 г. в конферентните зали на екохотел “Здравец” край Пловдив. Повече от 150 учители от петте области в Пловдивска епархия са заявили желание за участие в първия по рода си изнесен семинар за преклавилификация на педагози, които в уроците си преподават Свещеното писание – Стар и Нов Завет, Символа на вярата, отношението на българите към Иисус Христос, Света Богородица, светиите, традициите на нашия народ, свързани с православната вяра. За лектори са поканени Димитър Мирчев – преподавател в Пловдивския университет и Пловдивска духовна семинария, Константин Кайчев – преподавател по Общоцърковна история в Пловдивска духовна семинария, Евгений Гюнов – богослов. Те ще запознаят курсистите с историята на християнството и разпространението му у нас преди Покръстването и след това, с разрива между Източната и Западната църква, с устройството на храма, църковния календар, празниците, монашеството, почитта към светиите, към иконите, кога трябва да се кръстим, видовете молитви, тайнствата, учениците на Иисус Христос.

Целта на семинара е да се повиши квалификацията на учителите – филолози и историци, да се дадат повече знания от спецалисти богослови на преподавателите, които катехизират децата в неделните училища и при нужда и липса на специалисти-богослови поемат и водят часове по СИП или ЗИП – религия, а така също и допълнителния час /кръжок/ по Православно вероучение в общообразователните училища.

Курсът е част от дългосрочната програма на Културно-просветния отдел при Пловдивска света митрополия за приобщаване на младите хора и децата на Пловдивска епархия към православната вяра, както и за преодоляване на припятствията, които възникват на различни административни нива в държавното управление на страната за въвеждането на вероучение в училищата.

Опитът на екипа на пловдивския митрополит Николай досега само за една година и половина, откакто той е архипастир на Пловдивската епархия, показва, че общественият интерес към предмета Православно вероучение е огромен. Само през втория срок на изминалата учебна 2007-2008 г. се записаха допълнително над 1500 деца от 1 и 2 клас в допълнителния час по православно вероучение, въведен в 25 пловдивски училища. Родителите сами заявиха и продължават открито да заявяват желанието на семействата подрастващите българи да се възпитават в ценностите на християнството и от училищната скамейка. Кметът на Пловдив Славчо Атанасов подаде ръка в тово богоугодно дело и осигури заплатите на учителите, които поеха новозаписаните деца през втория учебен срок.

Епархийският съвет на Пловдивската света митрополия отпусна средства за закупуване на Учебник-помагало по вероучение, което всяко дете отнесе у дома, за да се чете като Библия вкъщи с родителите, баба, дядо. Митрополит Николай лично раздаде на децата този учебник. С пари от Пловдивска митрополия се подготвя издаването на учебник и учебно помагало по предмета Религия за 3 клас и 4 клас.

Пловдивска митрополия полага усилия да помогне и в решаването на другия основен проблем – недостига на преподаватели с богословско образование, особено в малките населени места. В отговор на тези нужди на Пловдивска епархия Пловдивският митрополит Николай организира настоящия курс в екохотел “Здравец”.

Законът за народната просвета регламентира възможността за преквалификация на учителите. Инструкция № 2 дава възможност при неявяване на специалист по предмета, директорът на съответното училище да разпредели часовете по този предмет на неспециалисти. Учителите, които ще преминат този тридневен семинар за обучение по вероучение няма да станат богослови, нито специалисти по религия, но ще получат възможност да преподават православно вероучение в училищата в селата и малките градове, ще получат квалификация и знания по въпросите на вярата, които след това ще предадат на децата. Така Словото Божие ще достигне до всички.

За всички участници в семинара е подготвен комплект богословска литература.

Всички разходи за тридневния престой на учителите се поемат от Пловдивска света митрополия със съдействието на г-н Драгнев, собственик на екохотел “Здравец”, който предоставя базата безвъзмездно.

Митрополит Николай ще открие семинара на 14 юли и ще участва активно в първия работен ден. Негово Високопреосвещенство ще се помоли за успех на семинара и ще благослови начинанието в 11.30 ч. След това ще се срещне с преподавателите, за да разговорят за православната вяра в неформална обстановка. | www.mitropolia-plovdiv.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...