Пловдивският митрополит отслужи молебен за българското образование



Източник: Darik news

Молебен за спасение на българското образование и здравето на учителите, учениците и техните родители отслужи днес следобед в храма „Св. Богородица” Негово Високо Преосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. Стотици учители и представители на трите учителски синдиката присъстваха на молебена и запалиха свещ за образованието в България и успешно финализиране на преговорите между правителството и синдикатите.

Българската Православна Църква никога не е била и не може да бъде равнодушна пред настоящето и бъдещето на българското училище, което е рожба на църквата. Аз съм убеден, че когато нашият народ израсне в православно възпитание, когато се издигне морала на нашия народ, това ще се отрази и на благосъстоянието ни. Това заяви пред учителите в храма пловдивският митрополит. Той се обърна с апел към тях да съдействат на БПЦ за въвеждане на вероучение в училищата и заяви, че ще стартира срещи с родители в пловдивските училища, за да ги призове да насърчават децата си да учат православие. Владиката каза, че е намерил и начини за спонсориране на дейността на преподавателите по вероучение.

Утре ще бъде поредният митинг-шествие на учителите. Шествието ще започне от Народната библиотека „Иван Вазов” и ще продължи до площад „Централен”, казаха синдикатите. Тази седмица те инициират срещи с настоятелствата на детските градини и училищата, на които стачкуващите отново ще обяснят на родителите защо стачкуват и ще ги призоват за подкрепа чрез декларации до правителството.

76 училища от общо 78 държавни и общински учебни заведения стачкуват в Пловдив.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...