Пловдив посреща частица от Светия Кръст Господен



Източник: Bg Newsroom

Частица от Светия Кръст Господен ще пристигне в Пловдив на 16 юли в навечерието на храмовия празник на митрополитската катедрала “Света великомъченица Марина”. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще посрещне светинята от Атон в 18 ч. на площад Централен. С литийно шествие по главната улица на града св. частица ще бъде пренесена до храма “Света Марина”. Там Пловдивския митрополит Николай, Плевенския митрополит Игнатий и Великотърновския митрополит Григорий в съслужение с архимандрит Антоний, протосингел на Пловдивска митрополия и архимандрит Висарион, игумен на манасатира «Света Троица» на Кръстова гора и духовници от Пловдив ще отслужат Празнична Вечерня. А архиерейска света литургия по случай храмовия празник на «Света Марина» ще започне в 9 ч. на 17 юли.

Частицата от Кръста Господен се съхранява в скита «Свети Николай» към манастира Кутлумуш в Света Гора. Тя ще бъде донесена от игумена на атонската света обител архимандрит Кирил в специално ковчеже. Светинята ще бъде поставена под купола на храма «Света великомъченица Марина». Вярващите християни ще могат денонощно до сряда да се докоснат до светата дървена частица.

Преди Христос кръстът е символ на безчестие и позорна смърт. Със страданията и изкупителната Си жертва Спасителят освещава кръста. След Неговата смърт кръстът вече е символ на жертвена любов и победа над злото. Така честният кръст Господен става свещена емблема на християнската верова принадлежност.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...