Пловдив посрещна част от покрова и ризата на Божията майка, както и копие на Богородичната икона „Всецарица“



На 16 юли, в навечерието на храмовия празник на митрополитската църква „Св. Марина“ в Пловдив, духовенството и миряните на Пловдивската епархия посрещнаха част от покрова и ризата на Пресвета Богородица, донесени от Русия, и копие на чудотворната Богородична икона „Всецарица” от Света гора.

Светините бяха посрещнати в катедралния храм „Успение Богородично”, донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва.

С литийно шествие те бяха пренесени до митрополитския храм „Св. Марина”, където ще останат за поклонение на вярващите до 26 юли. Събралото се множество взе молитвено участие и в празнична архиерейска вечерня.

В днешния празничен ден в чест на света Марина Пловдивският митрополит Николай оглави светата Литургия в съслужение с членове на Светия Синод, епископи и свещеници. След края на богослужението  митрополит Николай е връчил ордена „Свети апостол Ерм“ за заслуги към Българската православна църква на депутата Йордан Цонев, който е дарителят на копието на чудотворната икона на Божията майка „Всецарица“ за храма „Св. Марина“.

В периода до 26 юли светините ще напуснат за кратко пределите на митрополитския храм в Пловдив. На 20 юли те ще бъдат пренесени в храм „Св. пророк Илия“ в с. Хвойна за поклонение от вярващите. По повод храмовия празник ще бъде отслужена архиерейска света Литургия от 9 ч. Вечерта светините отново ще бъдат върнати в митрополитския храм „Св. Марина“.

На 23 юли те ще бъдат изложени за поклонение в катедралния храм „Успение Богородично” в Пазарджик от 9 ч., където ще останат през целия ден. От 24 юли до 26 юли отново ще се съхраняват в митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив.

На 27 юли 2017 г. светините ще бъдат пренесени в Хисаря, в храма „Св. Пантелеймон“, за поклонение. От 9 ч. по повод храмовия празник ще бъде отслужена архиерейска света Литургия. Светините ще останат в храма „Св. Пантелеймон“ в Хисаря до вечерта.

На 28 и 29 юли те ще бъдат пренесени в Смолян, в храма „Св. Висарион Смолянски“.

 

 

Източник: www.plovdivskamitropolia.bg

Снимки: www.plovdivskamitropolia.bg; www.marica.bg

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...