Подземният музей на храма „Св. София“ се отваря за посетители на 24 май



8834Празничното настроение на столичани по случай Деня на българската просвета и култура е подсилено от една радостна и дългоочаквана новина. На 24 май врати за посетители отваря подземният музей на базиликата „Св. София“.

В него столичани и гости на София ще могат да видят временната експозиция, разкриваща историята на главния некропол на Сердика и на трите по-ранни храма под базиликата. Всеки желаещ да види това безценно духовно-историческо наследство ще може да го посети безплатно през първия месец след откриването. Вратите на подземния музей ще са отворени от 9 до 17 ч., без почивен ден.

„Много съм щастлива, че посрещаме 24 май с откриването на подземния музей на базиликата „Света София“. Това е една 15-годишна история, много работа и хора, ангажирани в тази дейност, но всичко това си струва. Досега музеят бе посетен от много чуждестранни гости – министър-председатели, кметове на европейски столици, и всички остават изключително впечатлени. Има още работа, следващите две години предвиждаме да бъдат реставрирани автентичните мозайки и да бъде укрепена църквата. За целта обаче ни трябват още средства“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред медиите.

Нека си припомним и думите на отец Ангел Ангелов, предстоятел на храма и протосингел на Софийската света митрополия, пред БНТ още преди началото на реконструкцията: „Не знам доколко софиянци го осъзнават, минавайки покрай този древен храм, че това е храм, който стои тук в продължение на 1500 години най-малко и че той е истинският показател за непреходността на нашата вяра. Храм, който е дал името на нашата столица, И наистина, радостта на всеки от нас е, че ние живеем в Христовия град* – в града на Господа.“.

*Името на храма е посветено на Света София – Божията Премъдрост. Богословието свърза Божията Премъдрост с Второто лице на Светата Троица – Бог Слово.


Снимка: Сергей Антонов, www.offnews.bg


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...