Подкопава ли религиозните устои Истанбулската конвенция?



В изданието ни на 20.01.2018 г. ще видите:

  • За третия пол, социалната роля на пола, джендър идеологията и подводните камъни, които могат да ерозират представи и практики, установени в християнството. На път ли сме да променим вековно установен социален модел? След законодателството, може ли да се прередактира и онова което казва Евангелието за мъжа и жената? Дали не започва правно преминаване от непроменяем биологичен пол към променяем пол по избор? И каква е християнската позиция по казуса? Не подминаваме ли с лека ръка проблеми, които след време ще се стоварят върху децата ни? Дискусия с проф. дфн Калин Янакиев – философ, доц. д-р Клара Тонева – православен богослов, и Влади Райчинов, заместник-председател на Обединени евангелски църкви – религиозната общност, която първа излезе с позиция срещу приемането на Истанбулската конвенция в настоящия й вид.

Вашите въпроси или мнение по тази тема, може да зададете предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

  • Духовният водач, който завеща българите на Светата Троица – в деня на свети Евтимий, патриарх Търновски, разказ за него като историческа личност. За ролята му в един от най-драматичните периоди от живота на Средновековна България – завладяването й от османците. За малко известни факти от неговата младост, свързани със заточаването му от византийския император на о-в Лемнос. Ще говори за хипотезите, свързани с последните години от живота му, прекарани в заточение и с все още неразгаданата тайна за мястото, където е погребан. Горан Благоев ще търси отговор на тези и други въпроси с проф. Милияна Каймакамова (историк) и проф. Искра Христова-Шомова (старобългарист).
  • Има ли масонски символи в християнството? Отговорът на този въпрос, поставян често от вас, нашите зрители, ще научите от доц. д-р Ралица Русева, изкуствовед и главен уредник на Музея за християнско изкуство.

Гледайте ни! Очакваме ви и тази събота по БНТ 1, точно в 17 ч!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...