Подписан бе меморандум за сътрудничество за построяването на българска църква в Кипър



Вчера, 9 февруари 2023 г., Негово Високопреосвещенство митрополитът на Тамасос и Оринис Исаия, посланикът на Република България в Кипър г-н Любомир Тодоров и председателят на Съюза на българите в Кипър г-н Калин Павлов подписаха меморандум за сътрудничество за построяването на църква в български традиционен стил на територията на митрополията на Тамасос и Оринис, близо до столицата на Кипър Никозия.

Сътрудничеството между трите страни започна в началото на миналата година по идея на Съюза на българите в Кипър и в подкрепа на инициативата на Тамасоския митрополит. Вече е реалност определената площ, на която ще бъде построена църквата, осигурена безвъзмездно от Негово Високопреосвещенство, както и архитектурен план.

По инициатива на г-жа Десислава Атанасова, която бе гост на Съюза на българите в Кипър при своето посещение в Никозия през май миналата година, в актуализацията на бюджета на Република България бяха включени и вече са отпуснати 100 хиляди лева за фонда за изграждане на „българската църква в Кипър“. Тези средства ще бъдат изразходвани целево, по препоръка и под финансовия контрол на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет на Република България.

На срещата присъстваха още зам. председателят на Съюза на българите в Кипър г-жа Славкова, председателят на общината, в чието землище се намира парцелът, определен за строителството на църквата, както и представители на Митрополията.

Източник: Съюз на българите в Кипър

Снимки: Съюз на българите в Кипър

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...