Поздравителен адрес на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по случай празника на висшите богословски школи



ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Дивни светители е избрала светата Църква за небесни застъпници и покровители на своето богословие и този неин избор не е случаен. Той отразява изключителността на стореното от светите Трима светители за църковното богословие, заедно с техния общ завет и послание към поколенията, че богословието е усвояване колкото на знания, толкова и на съобразен с тези знания начин на живот, и че тези две неща са в неразривна връзка, неотделими едно от друго.

Не е случайно и това, че още преди хилядолетие Църквата е определила един общ ден за прославата на тези три велики свои светила – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Авторитетът и славата на всекиго от тях са били толкова големи както приживе, така и след отминаването им от този свят, че са могли да предизвикват не само възхищение, но и такова преклонение, което да прерасне в разделение сред християните в зависимост от това кой на кого от тримата е отдавал своите предпочитания.

Всичко това съхранява своята важност и валидност и днес – в началото на третото християнско хилядолетие, когато богословската мисъл на светата Православна църква се разгръща в нови условия, в различен духовен и културен контекст, изправена пред нови, не по-леки предизвикателства. И днес от нас се очаква да преследваме с усърдие висотата на богословието на светите Трима светители като познание и начин на живот, както и да пазим святото единство на Църквата и на нейната богословска мисъл.

Богословието на Църквата извира от вечния и непреходен извор на божественото Откровение и във всички времена има една основна и най-важна цел: да тълкува вечните истини на това Откровение така, че те да бъдат разбирани, възприемани и претворявани в живот. Това е, което Творецът очаква от нас и което по съвършен начин са ни показали и оделотворили както светите Трима светители, така и всички богоносни отци и учители на Църквата от всички времена.

Пазете усърдно заветите на честваната днес от Църквата троица дивни богослови, подражавайте им според силите си и надграждайте върху стореното от тях, за да имате светите им молитви и да принасяте и вие плод стократен (Лука 8:8), за слава на Бога и за доброто и благопреуспяването на православния ни народ.

По молитвите на Пресвета Богородица, на светите Трима светители и божествени наши учители, на всички богослови на светата Църква от всички времена,  на светите равноапостолни братя Кирил и Методий и на св. Климент Охридски, Всеблагият Бог да ви укрепява и Светият Негов Дух да ви упътва във всяка мъдрост и всяка истина!

Честит и благословен празник!

С отеческа в Христа обич,

НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Източник: Официален сайт на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...