Поздравително слово на Русенски митрополит Неофит за Рождество Христово



Роди се на света Спасител

Ако раждането на човека е свързано с неизказана радост, то колко по-велика радост носи на света раждането на Богочовека! Когато се изпълни времето, Словото стана плът и живя между нас, за да ни въведе в благодатта и истината, да ни направи синове на светлината и чеда Божии.

Божественото раждане на Спасителя всъщност е една непостижима тайна – тайната на боговъплъщението, която св. ап. Павел нарича велика (1Тим. 3:16). Велик е Господ и чудни са Неговите дела, а ние сме призвани да възпяваме Неговите чудеса. Витлеем възприема Този, Който е от вечност с Отца, небето се преобразява в пещера, херувимският Божий престол се пренася в пресветата Дева, скромните ясли приемат невместимия Христос Бог – и всичко това заради нас и нашето спасение. Затуй небесните вестители казват на пастирите: „Днес ви се роди… Спасител, Който е Христос Господ” (Лука 2:11). По-късно св. евангелист Йоан Богослов ще подчертае: „Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, а за да бъде светът спасен чрез Него” (Йоан 3:17).

Бог като че отново създава човека, прави го ново творение с нови сили и възможности за усъвършенстване и богоуподобяване. „Който е в Христа, той е нова твар”, пише св. ап. Павел (2Кор. 5:17). Той е нашият път – единение с Христа и живот с Него. Така Той освещава и облагородява всички нас, които го приемаме за свой Спасител, слушаме и спазваме Неговите слова. Тогава Той ще влезе и ще остане с нас и в живота ни, а ние ще се радваме на Неговия божествен мир, ще възгаряме в сърцата си Неговата любов, ще следваме Неговата правда и Неговата истина ще ни направи свободни и честити, благоденствени и щастливи.

На обичните духовни чеда от Русенска епархия с много обич и благопожелания честитя светлия празник Рождество Христово и Новата 2006 година!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...