Позиция на митрополит Кирил по църковния спор в Черна гора



"В Черна гора има само една канонично призната Църква и това е Църквата със седалище в Цетинския манастир, а всички онези, които заобикалят тези християнски врати, са вероотстъпници", заяви Варненският и Великопреславски митрополит Крил, цитиран от Нетинфо. В интервю за черногорския вестник "Дан" той сподели, че и България е имала проблеми с разколниците, които са ходели на посещение при различни псевдорелигиозни организации в Черна гора, но този въпрос неотдавна е бил разрешен.

"Това са обикновени граждански лица, които не представляват истинската православна Църква в България и християнската вяра. В България също има разколници. Христос обаче е един и заобикалянето на християнските власти не е добро и истинските християни не правят това. Това е разколничество, което не е добро нито за България, нито за Черна гора. Що се отнася до Черна гора, съществува само една православна канонична Църква със седалище в Цетинския манастир и един митрополит и това е Амфилохий", подчерта Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

"В църквата не може да има национализъм, защото тогава това вече не е църква, а някакъв друг вид организация. Това са разколници и вероотстъпници от православната вяра. Лицата, които идват от България и заобикалят Цетинския манастир и признават разколническата организация, не са духовници, нито свещеници, а разпопени попове и вероотстъпници", каза митрополит Кирил. Заедно с Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий митрополит Кирил отслужи литургия в Цетинския манастир.

© снимка: Днес+

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...