Поклонението пред тленните останки на митрополит Кирил ще бъде на 11 юли



8886„Радостен архиерей, грижовен за епархията, познат на православните църкви с добри контакти в неговото общуване. Губим ценен събрат и сътрудник…“, каза за покойния митрополит Кирил Негово Светейшество патриарх Неофит пред Нова телевизия.

„Изключително шокираща новина за всички нас, много неочаквано за всички миряни от епархията. Скърбим и страдаме и най-вече се уповаваме на Бог и се молим за душата на дядо Кирил“, каза прот. Дончо Александров, говорител на Варненската и Великопреславска митрополия, относно трагичната вест.

По решение на Епархийския съвет на Варненската и Великопреславска света митрополия митрополит Кирил ще бъде погребан на 11 юли, четвъртък. Тленните останки на архиерея ще бъдат положени за поклонение от 8 ч. в четвъртък в катедралния варненски храм „Свето Успение Богородично“, от 9 ч. ще се отслужи заупокойна св. Литургия, а по-късно в същия ден – и опелото на покойния митрополит. В утрешния ден, сряда, в катедралния храм ще бъдат изложени портрет на митрополит Кирил и книга за съболезнования.

Утре – 10 юли, от 10 ч. Светият Синод също ще се събере на извънредно заседание заради кончината на Варненския и Великопреславски митрополит.

Причината за смъртта на митрополит Кирил е удавяне и засега няма никакви основания да се смята, че той е починал от насилствена смърт, съобщи пред медиите районният прокурор на Варна Цветанка Гецова.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...