Поклонническият пешеходен поход „Светият Път” потегля от Велико Търново



От 30 юни до 31 юли тази година ще се проведе Поклоннически пешеходен поход „Светият Път”, който за първи път ще премине по маршрут максимално близък до пътя на пренасяне мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир. Походът ще отбележи подобаващо 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски в Рилската света обител през 1469 година от монашеска процесия, определена от събора на Рилския манастир, водена от йеромонах Теофан, йеромонах Варлаам, брат Келасий и презвитер Йоан от Белчин.

След получаване на чудодейните мощи на св. Йоан Рилски в Търново участниците изминават пътя от старата българска столица през град Никопол, манастира „Св. Георги“ при Плевен, Садовския манастир при с. Садовец, Карлуковския манастир, Долнобешовския манастир, Тържишкия манастир, манастира „Св. Йоан Пусти“ при гр. Враца, Черепишкия манастир, Курилския манастир „Св. Йоан Рилски“ при гр. Нови Искър, ротондата „Св. Георги“ в София, Кладнишкия манастир, посрещнати са тържествено при днешния град Дупница и град Рила, достигат метоха „Орлица“ и Рилската света обител. Денят на връщането на мощите на Рилския чудотворец се превръща в един от празничните дни в православния ни календар.

„След над тригодишни проучвания голямата цел е през месец юли за първи път след 550 години да се организираме и да преминем заедно по този Свят път – пътя на връщане на мощите на св. Йоан Рилски“, споделят организаторите на похода. За повече информация и подробности около историята, организаторите на инициативата, записването за участие и етапите на маршрута вижте тук.

Тази година предстои и десетото юбилейно издание на ежегодния поход „Рилският Чудотворец“, организиран от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Столичната община и храма „Св. София – Премъдрост Божия“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Походът потегля от София към Рилския манастир, преминавайки по маршрута си през три от най-красивите български планини – Витоша, Верила и Рила. По традиция той започва в началото на Богородичния пост – 1 август, и завършва на Преображение Господне – 6 август.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...