„Поредни митрополитски избори с поредна конфронтация. Защо?“



В изданието ни на 3.02.2018 г. ще видите:

  • Защо напрежението от изборите за нов Видински митрополит се пренася и пред Светия Синод? Какво искат протестиращите срещу проведения на 28.01. първи тур на изборите и имат ли аргументи? Защо подкрепят кандидат, който получи едва два гласа? Основателни ли са обвиненията им към епархийските избиратели, че те са «купени», а вотът – „манипулиран“? Как се защитават епархийските избиратели? Защо са се обърнали към прокуратурата? Защо хора от друга епархия присъстваха на протестите по време на изборите? Вижте сблъсъка на мнения и кой как ще защити своята позиция. Камерата на предаването ще бъде и сред протестиращите пред Синодалната палата, където Светият синод ще заседава дали да приеме резултатите от първия тур на изборите. В готовност сме да проследим развоя на събитията и ако е възможно, зрителите на „Вяра и общество“ първи да научат дали на следващия ден – в неделя, ще има избран титуляр на Видинска епархия.Вашите въпроси или мнение по темите на предаването може да зададете предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

    Ще видите още:

  • Толерантност, която има граници – как откриването на новата православна църква на Антиохийската патриаршия в Абу Даби разкри различни аспекти от отношението на Обединените арабски емирства към християните. И защо въпреки благоразположеността на тази мюсюлманска държава, която безвъзмездно дарява терени за строеж на църкви, куполите са без… кръстове.
  • Жената в исляма – разказ от първо лице. Гюлгюн Гайгаджова от Гоцеделчевско е майка на три деца, преподава курсове по Коран, живее в Хасково и работи в бежански лагер, в момента следва докторантура. Ще научите какво е да си жена в едно типично мюсюлманско семейство, дали жената е подчинена на мъжа и как точно, каква е ролята на религията и на науката в нейния живот, какво я ограничава и какво я прави свободна, коя е нейната родина, как се чувства тук, как обществото се отнася към нея. Ще можете да чуете и коментара й по позицията на Главно мюфтийство относно Истанбулската конвенция.
  • „Иконата – символ и образ в модерното българско изкуство“ – вижте как изложбата с изследователски характер, подредена в Софийска градска галерия разкрива отношението на българските художници от Освобождението до наши дни към изконния православен образ. Насладете се на невероятни и малко познати творби, в които иконата е вплетена в светското изкуство понякога, дори по най-неочакван начин.

Гледайте ни! Очакваме ви и тази събота по БНТ 1, точно в 17 ч.!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...