Послание на патриарх Максим до арменския католикос по повод 90-годишнината от геноцида над арменците



В послание до арменския католикос Карекин ІІ Негово Светейшество българският патриарх Максим изрази братското съчувствие и молитви на Българската православна църква по повод 90-годишнината от геноцида над арменците в Османската империя. "Българският народ и Църква са преживели не малко мъчения и гонения през петвековното османско робство. Всичко това показва общата съдба на двата християнски народа", се казва в посланието.


По-долу публикуваме текста на посланието на патриарх Максим до арменския католикос.

До Негово Светейшество
Католикос-патриарх КАРЕКИН ІІ
Ереван, Армения

Ваше Светейшество,

Във връзка с възпоменанията по повод 90-годишнината от геноцида над християнския арменски народ, Св. Синод в заседанието си от 04.12.2007 г., прот. № 46 – пълен състав, реши да изкаже своите искрени съчувствия и молитвите на цялата Българска православна църква за жестоко избитите Ваши сънародници.

Българският народ и Църква са преживели не малко мъчения и гонения през петвековното османско робство. Всичко това показва общата съдба на двата християнски народа.

В нашата Родина живеят около 70 000 арменци – потомци на пострадалите, намерили братски прием в България.

Вечна да бъде паметта на многобройните жертви, пострадали от агарянския меч.

На дружеския арменски народ молитвено благопожелаваме здраве, мир и благоденствие.

Председател на Св. Синод

+ МАКСИМ, Патриарх Български

София, 5 декември 2007

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...