Послание на патриарх Максим до участниците във Всезадграничния събор на РПЦЗ


Източник: Религия БГ

Негово Светейшество патриарх Максим се обърна към първойерарха на Руската православна задгранична църква (РПЗЦ) митрополит Лавр и членовете на Всезадграничния събор с призив за възстановяване на единството на Руската църква.

"Българската църква най-внимателно и съсредоточено наблюдава процеса на изграждане единството на Руската православна църква", се казва в послание на патриарха. Негово Светейшество пожела "великата свята Руска православна църква, Христовата мъченица, да се изцели от кръвотечащите язви на разделението". Според предстоятеля на БПЦ, разделението на РПЗЦ с Църквата в Отечеството днес е "църковна неправда", тъй като вече не съществуват обясними съображения и причини "да се отклоняваме от едината чаша Христова". "Руският народ и Архиерейският събор на Московската Патриаршия са единодушни в своята откритост и готовност към лелееното църковно единство на Руската църква", подчерта патриарх Максим. "Вашата скръб бе и наша скръб, вашата радост ще се превърне в наша радост", се казва още в обръщението на предстоятеля на Българската православна църква към Всезадграничния събор, цитирано от Интерфакс.

На 6 май в Сан Франциско (САЩ) започна своята работа IV-тият Всезадграничен Събор на Руската православна задгранична църква. На форума присъстват 13 архиереи и около 130 клирици и миряни, представляващи епархии, манастири, училища и църковно-обществени организации в РПЗЦ. До 14 май участниците ще обсъждат основния въпрос за обединението с Московската Патриаршия. През 2003 година Архиерейският събор на РПЗЦ утвърди състава на комисиите по въпросите на съединението с РПЦ. В края на май 2004 г., когато Москва бе посетена за първи път от първойерарха на РПЗЦ Източно-Американския и Ню-Йоркски митрополит Лавр, бе обявено възстановяването на молитвено общение на РПЦ с РПЗЦ. През юни м.г. бе публикуван Акт за каноническо общение, разработен от членове на двете църковни комисии. Според проекта, РПЗЦ ще бъде самостоятелна в пастирските, просветните, административните, стопанските, имуществените и гражданските дела. Висшата власт в РПЗЦ ще бъде осъществявана от нейния Архиерейски събор. Решенията, които са извън компетенцията на РПЗЦ, ще бъдат решавани чрез съгласуване с руския патриарх и Светия Синод на РПЦ. Висшестояща инстанция на църковната власт ще бъде Поместният и Архиерейски събор на Московската Патриаршия, чиито членове стават архиереите на РПЗЦ.

Текстът на посланието:

Приветвие към Събора

от Светейшия Български Патриарх Максим до Източно-Американския и Нюйоркски Митрополит Лавър, Първойерарх на Руската задгранична църква,
до членовете на ІV Задграничен събор
и Архийерейския събор на Руската задгранична църква:

Ваше Високопреосвещенство, Владика Митрополит Лавър,
Преосвещени архипастири, всечестни отци, скъпи братя и сестри от Руската задгранична църква!

Христос воскресе!

Сърдечно ви поздравявам със светлия празник Възкресение Христово!

Вашият събор започва работа в знаменателни дни, когато целият православен свят пее празничните стихири „Ден на възкресение е, да се просветим с тържеството и един друг да се прегърнем” и обменя пасхалната прегръдка на мира.

Българската църква с голямо внимание следи процеса на съзиждане на единството на Руската православна църква. Всички ние се молим, великата и свята Руска православна църква – Христовата мъченица – да се изцели от кървящата рана на разделението.

Но това не е само болезнена рана. Днес вашето разделение вече явява една църковна неправда, защото не може да бъде благословена вината за отклоняване от общата чаша Христова, дори заради някога обяснима принципност.

Ние се молим с цяла душа за каноничното, в евангелски и светоотечески дух, разрешение на това велико и отговорно дело.

Цялата наша църква с надежда гледа на деянията на вашия събор. Още повече, че руският народ и Архиерейският събор на Московската патриаршия, както ни е известно, е единодушен в своята откритост и готовност за мечтаното църковно единство на Руската църква.

Всички ние очакваме чрез това велико и благо дело Руската православна църква да представи на целия свят истинските плодове на живота в Христовия Дух – единство в истината, покаяние, прошка и любов.

Вашата скръб беше и наша скръб; радостта ви ще бъде и наша радост.

Председател на Светия Синод,
Максим
Патриарх Български


превод: Илиана Александрова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...