Постановка в Ловеч предизвика реакцията на миряни и духовници



Постановката на Ловчанския драматичен театър „Плейбоят от Джендема” предизвика острата реакция на православната общност в града. Тяхната позиция подкрепя и Негово Високопреосвещенство Ловчанският митролит Гавриил. До Общинския съвет на Ловеч е изпратено писмо, в което засегнатите определят пиесата като „поредния опит да се опетни църквата”. „Плейбоят от Джендема петни вярата, хули църквата и проповядва нравствен декаденс”, се казва в писмото, цитирано в днешния брой на в. 24 часа.

Премиерата на „скандалната” постановка на ирландския драматург Джон Милингтън Синг се състоя в навечерието на Рождество Христово. Пиесата е писана през 1907 г. Премиерното заглавие е любопитно с режисьорската работа на Николай Поляков, който с прийомите на гротеската изследва душевния свят на персонажите, съобщава Ловеч Прес.

Според директора на театъра, г-н Васил Василев, спектакълът е разбунил духовете, защото режисьорът Николай Поляков не е сред любимците на местните духовници. Ако става дума за анатемосване, нека започнат от други, казва в защита на постановката директорът, като цитира заглавия на постановки, които са придобили популярност с непристойно съдържание като например „Монолози на вагината” и „Кислород”. Театралите смятат, че спорът може да бъде разрешен като се организира кръгла маса по проблема.

Сюжетът: В затънтено място се появява беглец от закона, който бързо спечелва симпатиите на местните. Жените му се възхищават заради красотата и храбростта. Мъжете тайничко му завиждат заради смелостта му, той е извършил престъпление. Но славата на този фалшив герой е краткотрайна, защото истината е друга: няма убийство, а младият плейбой е поредният сладкодумен чаровен лъжец. Екипът на спектакъла си е поставил за цел да изследва колорита на феномена как на една затворена общност влияе чуждото, външното, и как тази общност издига в култ самопровъзгласилите се за герои на деня.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...