Почина директорът на Църковния историко-археологически музей Никола Хаджиев



Nikola HadjievНа 1 август 2015 година след кратко боледуване почина Никола Хаджиев, директор на Църковния историко-археологически музей.

Никола Хаджиев е роден в Сливен през 1937 г. След като завършва Семинарията, а след това и Софийската духовна академия, става преподавател в Духовната семинария. През октомври 1970 г. е изпратен на специализация в Хумболтовия университет. След завръщането си продължава своята преподавателска дейност в Семинарията.

През 1974 г. постъпва като редактор в Синодалното издателство. От 1 януари 1986 г. е назначен в Националния църковен историко-археологически музей като уредник, а от 1 септември 1993 г. за и.д. директор на музея. Между 1993 и 1995 г е зам.-кмет на София по въпросите на образованието, науката, културата, вероизповеданията и спорта, след което се връща в музея като директор, какъвто остава до смъртта си.

На 13 ноември 2007 г. е отличен с почетен знак „Златен век“ на Министерството на културата, който се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество.

Опелото ще бъде на 5 август в 11 ч., в храм „Рождество Богородично” в столичния квартал „Лагера”. Опелото ще бъде отслужено от Тивериополския еп. Тихон.

 

Бог да го прости!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...