Почина Маркианополският епископ Константин



Внезапно днес, след прекаран инфаркт, на 76 години е починал Негово Преосвещенство Маркианополският епископ Константин.

Покойният епископ Константин (в мире Койчо Василев Петров) е роден на 18.05.1941 г. в с. Златосел, Пловдивско. Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и Духовната академия. На 3 март 1968 г. е ръкоположен за дякон, а на 10 март 1968 г. за свещеник в Софийска епархия.

По времето на разкола в БПЦ е възведен в архимандритско достойнство на 25 март 1997 г., а на 27 август същата година е хиротонисан за епископ. Впоследствие на Всеправославния събор от 1998 г. е приет обратно в лоното на каноничната Българска православна църква с титлата Марикаонополски и му е определно послушанието “духовен надзорник на Софийска духовна околия”. Епископ Константин служеше в енорийския храм „Св. пророк Илия“, квартал Княжево в столицата. Делегат е на Шестия Църковно-народен събор, както и на Патриашеския избирателен събор.

През годините епископ Константин изпълняваше различни послушания, възлагани му от Св. Синод на БПЦ. В последните години бе на разположение на Св. Синод, като през 2012, 2013 и 2014 г. отслужваше празничните богослужения по повод Великденските празници в Истанбул на тамошната българска общност. През 2012 г. взема участие в Мироваренето на Вселенската патриаршия.

„Маркианополският епископ Константин ще остане в паметта на Българската църква като ревностен служител, послужил в последните дни на живота си доблестно, честно и стриктно“, се казва в скръбното съобщение на патриаршеския сайт.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...