Православен детски лагер в Лопушанския манастир


На 10 юли, (неделя), с тържество завърши първата смяна на Православния детски лагер в Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“. В смяната взеха участие 12 момичета.
Децата представиха пред родители и гости няколко църковни песнопения, които заучаваха и пееха по време на богослуженията през лагерната смяна, Символа на вярата, Господнята молитва „Отче наш“ на български и английски език, 90 и 120 псалм. Тържеството завърши със сценична адаптация „Царството Божие“ по евангелски притчи.
През лагерната смяна за момичетата се грижеха опитни преподавателки по Религия Православие към Видинска света митрополия. Децата присъстваха на основните богослужения в манастирския храм, учеха за Православната вяра, за живота на светиите, тайнствата на църквата, участваха в множество занимателни игри.
В заниманията си по ръчен труд, с помощта г-ца Хелън Белинджър, преподавателка по английски език в православното енорийско училище „Св. Герман Аляскински“ в гр. Бостън, САЩ, в диоцеза на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия, децата изработиха чантички със зашити върху тях кръстчета.
В един от дните на смяната момичетата посетиха храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Монтана и Регионалния исторически музей в града, където разгледаха изложба на старопечатни богослужебни книги. Също така, посетиха Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, храм „Рождество Богородично“ в гр. Берковица, Етнографския музей и Къщата-музей на Иван Вазов в гр. Берковица, и участваха във вечерното богослужение в Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски“.
Някои от заниманията на децата бяха посветени на подготовката за изповед и за Свето Причастие, след което момичетата се изповядаха и в предпоследния ден на лагерната смяна се причастиха, някои от тях за първи път.
Нека Бог помага на децата да запазят детската си чистота и вяра, и на всички нас да им подражаваме в това, защото „на такива е царството Божие“ Марк (10: 14).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...