Православие.БГ награди победителите в Студентския конкурс за есе „Има ли място за Бог в нова Европа“



3066На 22 ноември, ден след Въведение Богородично, в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ бяха обявени победителите от Студентския конкурс за есе на тема „Има ли място за Бог в нова Европа“.

Тримата победители в конкурса бяха определени от жури в състав: Теодора Димова – писателка, драматург и публицист, доц. д-р Димитър Попмаринов – декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет, и прот. Добромир Димитров – свещеник във великотърновския храм „Св. Мина“ и преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновския университет.

3069Теодора Димова, която връчи наградите на отличените участници, отправи и своя поздрав към тях: „Всички знаем колко оскъдно се говори за нашата вяра, колко е важно да говорим за нея, как всички сме гладни и жадни за нормален разговор. Затова и всеки един от тези млади хора, които са участвали в конкурса, заслужава нашето поздравление за това, че е дръзнал да пише, защото всички знаем колко е трудно човек да се престраши да говори именно за своята вяра, тъй като тя е най-дълбокият пласт на личността му и понякога това говорене може да звучи назидателно, понякога елементарно. Изобщо доста е трудно да се говори за вярата, на което ние не сме свикнали…“

Третата награда отиде при Зоя Новакова – студентка във Великотърновския университет, специалност славянска филология, IV курс. Тя получи парична награда от 50 лева и ваучер за книги на издателство „Омофор“ на стойност 100 лева. Носител на Втората награда е Пламен Иванов – магистър по богословие и студент във Великотърновския университет, специалност славянска филология, IV курс. Той получи парична награда от 100 лева и ваучер за книги на издателство  „Омофор“ на стойност 100 лева.

Първата награда спечели Дорота Трела – студентка по българска филология в Ягелонския университет в Полша, I курс. Есето на полската студентка впечатли журито не само с оригиналната си гледна точка, но и с прекрасния си български, който Дорота изучава едва от година и половина. Тя изпрати свой представител, който да приеме паричната награда от 200 лева и ваучер за книги на издателство за православна литература „Омофор“ на стойност 100 лева.

В тазгодишния конкурс на Православие.БГ преценката на журито и читателският вот съвпадаха – есето, което получи най-много читателски гласове е на Пламен Иванов, който спечели Наградата на публиката. Той получи фотография на стенопис на Сретение Господне от Струпетския манастир и ваучер за книги на издателство за православна литература „Омофор“ на стойност 100 лева.

Публиката имаше възможността да чуе есетата на тримата наградени, както и да се наслади на изпълнението на момичетата и момчетата от ансамбъл ЕЛИЦИ към НГДЕК, което създаде истинска празнична атмосфера.

3070       Писателката Теодора Димова, която бе част от журито на конкурса, връчи наградите на тримата победители.

3061                                                Зоя Новакова, носителката на Третата награда в конкурса, представя своето есе пред публиката в ателие-книжарница „Къща за птици“.

3064 Пламен Иванов – носителят на Втората награда на журито и Наградата на публиката

3067

3062

3065

3063

 

Снимки: Пламен Сивов

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...