Православие.БГ обявява Конкурс за студентско есе на тема „Има ли място за Бог в нова Европа“



8883Интернет порталът Православие.БГ стартира Национален конкурс за студентско есе, посветен на въпроса за ролята на християнството в съвременните европейски общества.

Звучи ли невероятно днес да си съвременно мислещ млад европеец и християнин едновременно с това?

„Повечето хора споделят убеждението, че Църквата и гражданското общество не могат да съществуват заедно, че тези две понятия взаимно се изключват. В радикална форма съществува дилемата: или свобода, или Бог… В нашата среда (и не само в нашата) може да се чуе, че християнството и модерността са несъвместими понятия, че с Православието не може в Европа, че то е националистично, консервативно, обърнато към миналото, а не към бъдещето „, казва отец Радован Бигович в последната си книга „Църквата в съвременния свят“.

В духа на тези размисли на големия сръбски богослов Православие.БГ отправя предизвикателство към всички студенти, които се интересуват от духовните процеси в европейски и в глобален план, да споделят своята гледна точка за бъдещето на християнската традиция в една секуларна и мултирелигиозна Европа. И да дадат своя отговор на въпроса: „Има ли място за Бог в нова Европа“…

Условия за участие

В конкурса могат да участват български студенти, обучаващи се в бакалавърска и магистърска степен в български и чуждестранни университети.
Максимален обем: до 5 стандартни страници.
E-mail за изпращане на есетата: ekip@pravoslavie.bg.
Освен име, фамилия и актуални координати за обратна връзка, към писмото си приложете и информация за университета, в който се обучавате, в коя специалност и в кой курс на обучение сте. Като отделен файл във формат jpg прикачете и актуална снимка, която да придружава есето ви.
Есетата, изпратени за участие в конкурса, не трябва да са публикувани в други електронни и печатни медии, или в лични блогове.
Краен срок за участие: 10 октомври 2013 г. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени през ноември 2013 г.

Жури

Компетентно жури от православни богослови, писатели и журналисти, ще определи трите най-добри есета.

След изтичането на крайния срок за участие, в портала ще бъдат публикувани най-добрите сред есетата, получени за конкурса, селектирани от екипа на Православие.БГ. За периода между 15 октомври и 1 ноември 2013 г. читателите ще могат да гласуват за своите фаворити сред публикуваните в портала текстове и така ще определят наградата на публиката. Обърнете внимание, че харесването на текста ви с бутона на Фейсбук не се зачита за гласуване; за гласуването ще бъде активирана отделна система в определения срок.

Награди

Награди на журито

Първа награда – 200 лв. и ваучер за книги на издателство „Омофор“ на стойност 100 лв.
Втора награда – 100 лв. и ваучер за книги на издателство „Омофор“ на стойност 100 лв.
Трета награда – 50 лв. и ваучер за книги на издателство „Омофор“ на стойност 100 лв.

Награда на публиката

Предметна награда и ваучер за книги на издателство „Омофор“ на стойност 100 лв.

Наградените текстове ще бъдат публикувани в списание „Свет“.

Екипът на Православие.БГ пожелава успех на всички участници!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Име каза:

    Какво значи нова Европа ?
    Целият ЕС е пълен с масони.
    И друго, че е пълно с еретици, и такъв термин е някък чужд за Православието.