Православие и шовинизъм



Тази събота във „Вяра и общество”. По изключение започваме в 16.30 ч. 

В поредния ни брой Ви предлагаме: 

  • Името му е „Божия благодат” – разказ за Рождението на св. Йоан Предтеча и Кръстител
  • Сръбската църква канонизира „мъченици” за наша сметка – чуйте първите коментари след като се разбра, че по идея на Вранския митрополит Пахомий, Сръбската църква канонизира жертви на Първата световна война – „сърби, убити от българи” – като  „Сурдулишки мъченици”. Разберете защо така се поругават  християнските канони, в какво се изразяват фалшификациите и тендециозните действия на Сръбската църква, кой стои зад тях и какво цели? Как се чувстват в тази обстановка българите от Западните покрайнини, които са в диоцеза на Вранска епархия? Научете и скандалната „биография” на двама от сръбските духовници, канонизирани за мъченици, които се явяват част от дебългаризаторите на Македония? Ще попитаме и защо българските власти и Светият синод не защитават българския интерес? Събеседниците на Горан Благоев ще търсят отговорите на тези и още въпроси в студиото на предаването – проф. дин Светлозар Елдъров, доц. д-р Веселин Методиев, гл.ас. д-р Ангел Джонев. По телефона от Босилеград очакваме да се включи Иван Николов, председател на Българския културно-информационен център в града, на когото същият Врански митрополит преди време категорично отказа да отслужи панихида за избитите и изгорени живи българи в района преди 100 години.
  • „Апостолът, който благослови лековите извори” – един новостроящ се параклис на св. Павел в Огняновските минерални бани възкресява паметта за Христовия апостол, за когото се вярва, че е проповядвал и по нашите земи. 
  • „С нас е Бог. Въпроси и отговори на християнската вяра” от Джон Брек – богослов и свещеник от Американската православна църква, който се занимива с библеистика и етика. Книгата ще бъде представена от доц. Димитър Попмаринов, богословски редактор на изданието. Ще разберете как се ситуира православният християнин в съвременния свят, какво е неговото място и отговорност, каква е християнската гледна точка към различни събития от областта на геополитиката, с които се характеризира нашето съвремие.
  • Духовно единство между България и Света гора –  специален репортаж на наш екип, заснет на Атон, който отразява донасянето у нас на точно копие на една от най-почитаните светогорски икони – „Света Богородица Портарница” от Иверския манастир. Вижте и как иконата бе посрещната в мястото, където остава за вечни времена – скита „Св. Пантелеймон” край Земен, който е част от Църногорския манастир . 

Гледайте ни, oчакваме ви. Започваме по изключение в 16.30 ч. 

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...