Православната църква в Сан Антонио има български иконостас



Новият иконостас в малката православна църква "Св. Антоний Велики" в Тексас, е изработен в България. "Наистина е поразителен и кара хората да идват да се молят," казва Тина Гилсън след светата Литургия. "Мисля, че всеки беше изненадан от красотата му. Целият интериор на църквата се промени." Иконостасът е монтиран миналата седмица, съобщава kafene.net. Д-р Робърт Вранес, който е ръководел проекта, се свързал с българския иконописец Георги Гоцев, след като получил негова икона от поклонник.

"Видях, че качеството на работата е много добро. Бил съм в поне двеста православни храма по света, но това е един от най-впечатляващите иконостаси, които съм виждал някога," казва Вранес.

Православният християнин Ник Озеров, който е построил предишния иконостас за малката енория в Сан Антонио в средата на 80-те години, споделя: "Прекрасно е. Американците мислят, че имат най-доброто в света, защото имаме най-добрите уреди и инструменти. Но ние нямаме такива умели майстори. В места като България, където няма така съвършени инструменти, се развиват талантите."

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...