Православна организация празнува юбилей



В Деня на народните будители 10-годишнина от създаването си отбелязва Православният център за църковно-държавни и междуцърковни отношения. Това е неправителствена, обществена експертна организация, която в годините на църковния разкол твърдо и последователно защитаваше каноничният и законен Свети Синод на Българската православна църква, начело с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Основатели и членове на Центъра са: Председател – наскоро починалият известен български богослов проф. д-р Тотю Коев, най-изявеният ни жив църковен историк и дългогодишен вицепрезидент на Световния съвет на църквите със седалище в Женева (Швейцария) проф. д-р Тодор Събев, заместник ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. д-р Георги Бакалов, настоящият директор на дирекция „Вероизповедания” на Министерски съвет проф. д-р Иван Желев, бившият директор на тази дирекция и университетски професор Христо Матанов и изпълнителният му директор Никола Петков, който е известен също така като водещ на предаването "За Църквата и държавата" по BGTV.

Центърът е една от организациите, участвала в процедурите по изготвянето и защитила пред Конституционния съд новия Закон за вероизповеданията. Той е официален консултант на Министерството на образованието и науката по религиозните въпроси. Има определени заслуги за развитие на медийната политика в областта на църковно-държавните, междуцърковните, междурелигиозните, етнорелигиозните и дори междуетническите отношения.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...