Православна среща-диалог ще се проведе в Русе



 

На 23 и 24 септември т. г. в Русе, с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, се организира среща-диалог под наслов „Църква, семейство, общество“. Организатор е Русенска митрополия, със съдействието на фондация Покров Богородичен и община Русе. Срещата ще обърне внимание на състоянието на семейните връзки в обществото, разводите, абортите, извънбрачното съжителство и други проблеми на съвремието ни.
В програмата на срещата е включен доклад на епископ Порфирий от Сръбската православна църква, който е и професор по пастирско богословие. От Сърбия се очаква и православния хор „Моисей Петрович“, изпълняващ традиционна византийска и сръбска богослужебна музика.

„Живеем във време на монолог и индивидуализъм. Истинското общение е заменено с повърхностни контакти. Човекът става все по-изолиран и самодостатъчен. Това неизбежно оказва влияние върху семейството. Затова то става все по-неустойчиво. Все по-малко млади хора обвързват живота си в осмислена семейна връзка. Налице са нетрайни връзки, честа подмяна на партньора, разводи, аборти, извънбрачни деца и пр. социални бедствия, които ерозират съвременното общество. Българската православна църква се опитва да намери своето място в съвременния свят между традицията и постмодерността, но тя не може да стори това в пълнота, ако не общува пълноценно с другите православни църкви и с българското общество, в което тя изпълнява своята мисия. Надяваме се срещата – диалог “Църква, семейство, общество” да ни обогати с преживявания и размисли и така всеки от нас да даде своя принос за преодоляването на негативните обществени тенденции“ – заявяват организаторите на срещата.

Организаторите планират да издадат беседата на еп. Порфирий в отделна брошура, а изпълненията на сръбския хор да бъдат записани и издадени на компакт диск. Средствата от продажбата на диска ще бъдат използвани за социалните дейности на Русенска митрополия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...