Православни лагери в Кремиковския манастир – когато наградата е детска усмивка!



Kremikovski manastirС благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски Митрополит Неофит и под ръководството на Негово Преосвещенство Браницкия Епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, се провежда православен детски лагер в Кремиковския манастир край София.

Тридесет усмихнати деца се включват в програмата на лагера, съставена и ръководена от учителите Миленка Йоцова и Емилия Кацарски-Петрунова. За една седмица лагерниците научават какво означава да бъдеш православен и колко е важно това за развитието на личността.

Кремиковският манастир „Свети Георги“ се намира на спокойно и тихо място, скрит в полите на планината. Именно там, сред свежия планински въздух, децата ще научат много интересни неща за вярата и ще се подготвят за свето Причастие.

Един истински православен лагер не може да не включи и уроци по вероучение. Темата на уроците тази година е свързана с българските светци, като са засегнати и основните правила за поведение в храма и светата Литургия. Децата ще проявят и творчество, ще развиват талантите си и ще открият нови такива. Направата на неща от глина, пластилин, работата с декупаж и иконопис са само малка част от всичко, което сме приготвили, за да бъдат лагерниците щастливи, а начинанието ни успешно.

Когато уроците приключат, настава време за игри. Всеобщо забавление с топки, въжета и отборни забавления ще зарадват децата. Кой е казал, че игрите не могат да те научат на християнски ценности?! За да скрепим създадените приятелства, ще направим лагерен огън. А на специално организираната Вечер на таланта, която има за цел да отключи потенциала на децата в неподозирани сфери, всеки показва какво е научил или какъв талант носи в себе си.

В уроците, както и в игрите, се включва нашият любезен домакин и.д. игумен на манастира отец Серафим. Отецът не се притеснява за счупените саксии в двора, защото знае, че всеки може да сгреши. Саксията не е по-важна от детската усмивка, а християнството е вяра, надежда и най-вече любов. Затова трябва да си прощаваме. Отец Серафим служи в храма всеки ден, участие ще вземат и лагерниците, които ще четат на клира и ще помагат в олтара.

Сутрин или вечер от двора на манастира ще се чуват весели детски гласове и песни. Особено вечер, защото денят завършва с молитва и химна на България.

Целият екип на лагерите се надява това да не е бъде просто една инициатива, а да се превърне в традиция. Манастирът постоянно обновява базата си именно с тази цел. Мотивацията за усърдната работа на всички са чистите детски сърца… И дори само няколко деца да отвърнат на немилостивия свят с добро, ще бъде чудо. Тогава нишката на милосърдието няма да се прекъсне никога, защото вече няма да е нишка, а здрава верига.

Kremikovsli manastir verouchenie083_386041315959296852_n

Kremikovski manastir_detski lager

Kremikovski manastir

Във вечерта на таланта с отец Серафим и специалните гости, които зарадваха децата: Ненчо Балабанов и Китодар Тодоров

Kremikovski manastir

Kremikovski manastir

11215876_856378121078604_4290178689605052152_n

Kremikovski manastir

 

Снимки: Кремиковски манастир; gospodari.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...