Православни свещеници обмениха опит за методиката на Алфа курса



Sofia_3На 22 и 23 октомври в София се проведе Международна православна Алфа конференция. Тя бе осъществена с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит. Организатор на форума е фондация „Алфа България” с главен координатор Петър Благинов.

В конференцията взеха участие православни свещеници от цялата страна, както и гости от Румъния, Сърбия, Великобритания, Германия, Швейцария, Холандия и САЩ. Сред официалните гости, които приветстваха участниците в конференцията, бе и Валентина Караганова, началник отдел „Социални дейности и възпитателна дейност” към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. От името на дирекцията тя изказа своята благодарност към свещениците, които работят със затворници, като подчерта полезното сътрудничество между тях и системата на затворите. От няколко години голяма част от тези свещеници, с благословението на своите архиереи и със съдействието на „Алфа България“, успешно прилагат в своята работа Алфа курса. Това е катехизаторски курс, който по непринуден, но систематичен начин запознава участниците с основите на християнската вяра. В някои епархии на Българската православна църква Алфа курсът се провежда редовно и вече е доказал своята ефективност.

На конференцията в София, създателят на Алфа курса, епископ Санди Милър от англиканската църква „Св. Троица“ в Лондон, представи методологията на курса, като сподели богатия си опит от провеждането на този курс не само във Великобритания, но и по целия свят. Сред останалите говорители бяха д-р Мартин Щьосел от Швейцария и Ян Бакер от Холандия, както и свещеници от България и Румъния, които успешно прилагат Алфа курса в своята работа.

Сред тях бе отец Стойко Стойков от Варна, евфимерий на манастира „Св. св. Константин и Елена”, който провежда Алфа курсове в различни учебни заведения във Варна, както и отец Василий Йонуц от Констанца, който разказа за огромния успех, с който Алфа се прилага в румънските затвори. Той бе един от 25-имата румънски свещеници, които се включиха в конференцията.

AlphaНа втория ден от конференцията всички взеха участие в светата Литургия в столичния храм „Св. св. Кирили Методий”, отслужена на български език, а част от песнопенията бяха на румънски, изпълнени от свещениците от Румъния.

 

 

 

 

Alpha

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...