Православното краезнание в енорията и училището



Семинар на фондация „Покров Богородичен” и Православния духовно-просветен център „Св. Възнесение Господне”

На 3 декември 2005 г в Бургас с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий се проведе семинар „Православното краезнание в енорията и българското училище” с участие на духовници и миряни от Сливенска епархия.

Семинарът се проведе ден след станалите вече традиционни Св. Николаевски четения, на които над 30 ученици от бургаски гимназии представиха своите наблюдения върху бита, нагласите, традициите и религиозния живот на жителите на с. Калово (община Малко Търново). Техните разработки бяха резултат от няколкогодишната работа на екипа към Духовно-просветния център с ученици в областта на православното краезнание.

В първата част от програмата на семинара беше представено православното краезнание като изследователска област. Ясно се очерта характерът на православното краезнание, което, освен че включва като обект на изследователски интерес всичко, свързано с религиозния живот и светините в определен географски район, изисква и богословска грамотност и църковно съзнание, за да бъдат фактите систематично обобщени според тяхното реално значение и смисъл.

Втората част на семинара постави темата за приложимостта на православното краезнание в образователни занимания в енорията с младежи между 15 и 18 години. Тук бе представен опитът от 4-годишата работа на екипа на отец Захарий, в резултат на която младите хора, освен че придобиват изследователски умения и провеждат изследователски експедиции в района на планините Странджа и Сакар, се запознават с основите на православната вяра и много от тях заживяват пълноценен църковен живот.

Целта на семинара бе да се популяризират православните краеведски занимания с младежи сред свещениците от Сливенска епархия, за да се организират и други подобни занимания по енории. Дали семинарът ще постигне целта си е въпрос на време да се разбере, но безспорно е мнението на всички участници, че православното краезнание притежава голям мисионерски и изследователски потенциал, който очаква да бъде развит и да донесе своите плодове.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...