Празникът на християнското семейство и православната младеж във Видинска епархия



Материалът е предоставен за публикуване в Православие БГ от г-жа Марияна Еклесиа

Както всяка година така и тази празникът Въведение Богородично беше честван тържествено със свети служби и беседи. Той започна от неделния ден на 19 ноември с архиерейска Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан, на която той ръкоположи кандидата за свещеник в дяконски чин, семинариста Славейко Цветанов от с. Славотин.

Пред множество богомолци по време на причастния беседа за празника изнесе Мариана Еклесия, богослов, писател, журналист, която с проникновение представи пред богомолния народ ценностите на християнското семейство.

На 20 ноември (понеделник) по обедно време празникът бе отбелязан на среща с ученици от XI и XII класове от училищата „Петър Богдан" и „Св. Климент Охридски" в гр. Монтана. Те изслушаха със затаен дъх словото на Мариана Еклесия, която насочи повече внимание към християнския морал на съвременната младеж. Накрая Видинският митрополит Дометиан отправи отечески наставления и архипастирски благослов.

Следобед в 17 часа честването на празника се пренесе в залата на Народно читалище „Цвят" в гр. Видин, където детска формация представи музикално-литературна програма. Последва беседа на Ирина Кръстева за празника и празничен благослов на епархийския архиерей митрополит Дометиан. След тържеството видинската телевизия „фанти-ге", която отразява църковно-религиозния и обществения живот в града, учтиво покани Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан в студиото.

Заедно с богословите Мариана Еклесия и Ирина Кръстева бе отразен празникът и за телевизионните зрители на сутрешния блок. На многобройните въпроси, отправени към присъстващите в студиото, беше отговорено компетентно за историята на празника, а по-натам разговорът продължи със загриженост за проявите на децата в обществената среда и в семейството днес.

На 21 ноември, на самия празник Въведение Богородично, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отслужи тържествена литургия в храма „Св. Йоан Предтеча" в с. Славотин и ръкоположи в свещенически чин новоръкоположения дякон Славейко Цветанов за енорийски свещеник на родното му село и четири околни съставни села.

Пред множество богомолци по време на причастния беседа за празника изнесе Всепреподобния йеромонах Антим, игумен на Клисурската света обител „Св. Св. Кирил и Методий" край гр. Вършец. Накрая Негово Високопреосвещенство епархийският архиерей поздрави богомолния народ и отправи архипастирски наставления към новоръкоположения свещеник за усърдно служение на повереното му паство. Празникът завърши с обед и народно веселие.

Същия ден следобед в 17 часа празнично тържество се състоя в салона на читалище „Постоянство", гр. Лом. Тук архиерейското наместничество, Общината, Центърът за работа с деца и училища бяха организирали литературно-музикална програма с подобаваща за празника тематика.

Вдъхновена от присъствието на деца, младежи, родители и старши поколения Марияна Еклесия отрази историята на празника, като обхвана разнообразието на неговата същност в християнското семейство, при децата днес и в неговото бъдеще. Отеческо благословение към присъстващите отправи Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан с благопожелание християнското семейство и младежи да носят светлина в живота на съвременното българско общество за духовно преуспяване и благополучие на народа ни и на свидната ни Родина майка България.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...