Празник в Православния богословски факултет на ВТУ


При изключителен интерес от страна на студенти и гости от цялата страна премина лекцията на известния сръбски богослов епископ Атанасий Йевтич в Православния богословски факултет на ВТУ на 12 септември 2008 г.

С думите: "Днес е празник за Православния богословски факултет" деканът – доц. д-р Димитър Попмаринов, представи госта. Мнозина от изпълнилите 5-та аудитория познаваха епископ Атанасий от преводите на част от богословските му текстове на български език от двама от преподавателите във Факултета: Мариян Стоядинов и Свилен Тутеков, който превеждаше симултанно и по време на лекцията.

Днес присъстващите станаха свидетели на уникална професорска лекция и пастирско поучение. Темата беше: "Тайната Христова в богословието на св. Максим Изповедник" – тема, поднесена с много живи препратки към актуалните проблеми на християнския живот и идентичност, тълкувани посредством библейските и светоотеческите свидетелства.

Владика Атанасий не скри задоволството си да бъде в града на великия св. Евтимий и още повече – да бъде сред аудитория, която предразполага към човешка и християнска близост, надхвърляща рамките на характерната за всеки университет академичност.

Срещата продължи 2 часа и времето в аудиторията не стигна за всички въпроси, но след това владиката обърна лично внимание на всеки, който пристъпи към него с въпрос или с книга за автограф, и особено на децата, които бяха дошли със своите родители или с по-големите си братя или сестри.

След скромен обяд и поклонение в църквата "Св. Четиридесет мъченици", където е бил погребан св. Сава Сръбски, гостите отпътуваха от старата столица.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...