Празник на духовното просвещние или на бездуховните атракции



Тази събота, в навечерието на един от големите християнски празници, в предаването ви предлагаме: 

  • Рождество Христово и Кръщение Христово в един празник – разговор с арменския свещеник Храч Мурадян от църквата „Сурб Кеворк”(„Св. Георги”) в Пловдив. От него ще научим защо Арменската църква е единствената в света, която отбелязва в един и същи ден Рождество и Богоявление, при положение, че те не са се случили едновременно. Ще си говорим и за християнството на Армения, която е първата държава в света, приела вярата в Христос за своя официална религия. Ще разберем има ли някакви специфики в арменското църковно празнуване на Рождество и Богоявление, ще научим и интересната биография на отец Храч, който е млад духовник, роден в Армения, но изпратен да служи в България.
  • Празник на духовното просвещение или на бездуховната атракция? Горан Благоев ще разговаря с богослова Пламен Иванов както за дълбокия смисъл на евангелското събитие, станало при р. Йордан; за обновлението на водните стихии и продата чрез покайното умиване на Спасителя, но и за нашата отговорност към опазването на същата тази природа, която е Божие творение; ще научите защо и в навечерието на празника, известно като „Водици”, в Българската църква също се отслужва тържествен водосвет. Един от акцентите в този разговор, обаче ще бъде и нашенския „прочит” на празника, свързан с хвърлянето на кръста и боричкането за него, което през последните години на някои места прераства в откровен побой. 

Вашите въпроси по темите в които участват нашите гости може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.!

     В първия ни брой за 2019 г. ще видите също: 

  • Авторски прочит на традиционната иконопис – среща с художниците Станимир Желев и Атанас Атанасов по повод тяхната неординерна изложба в столичната галерия „Арте” 
  • „Гражданинът Сис” – репортаж от предпремиерата на вълнуващия документален филм за чеха Владимир Сис (1889-1957 г.), който прие православието на Атон, стана верен приятел на България и спаси ценни за българската наука и Българската църква паметници на средновековната православна култура. Потопете се в невероятното документално изследване за една личност, към чиято памет България все още е длъжник. Филмът обаче успява да запълни една празнина в познанието ни, благодарение на творческия екип – Господин Неделчев-Дидо, Влади Киров, Диана Захариева и Димитър Неделчев. 

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 в събота, 5 януари, вече с новия начален час на предаването – 14.00!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...