Празнични изненади от ателие-книжарница „Къща за птици“ за 24 май



Knigi_24 maiПо случай 24 май екипът на столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ е подготвил подаръци за четящите столичани.

В Деня на българската просвета и култура и славянската писменост всеки, който закупи книга от „Къща за птици“, ще получи по избор като подарък книгата с есета на писателя Деян Енев „Народ от исихасти“ или новата книга „Православният път“ на митрополит Калистос (Уеър) – и двете са издания на „Омофор“. В празничния неделен ден книжарницата отваря врати от 12 до 18 ч.

“Къща за птици” е пространство за книги (в областта на православното богословие, философията, хуманитаристиката, художествената литература и изданията за деца), място за изкуство и преди всичко – за срещи и споделяне чрез дискусиите, лекциите и книжните премиери, които се случват Birdhouseв уютната зала на книжарницата.

Обнадеждаващо е, че има такива вдъхновяващи места за читателите на стойностната литература, но в навечерието на празника обикновено имаме повод и за „преброяване“ на четящите хора в България. Храна за размисъл ни дава едно изследване, чиито резултати излязоха преди около месец. Проектът „Читателски практики в България 2014“ с ръководител проф. Александър Кьосев ни разкрива, че по отношение на четенето българите условно се разделят на три групи:

– Групата на четящите съобразно тясното понятие за четене – това са хора, които сравнително редовно (поне няколко пъти в месеца) четат книги. Те са 41% от населението на страната.

– Групата на четящите съобразно широкото понятие за четене – т.е. четящите вестници, списания, писма в електронна поща, брошури и др. поне няколко пъти в годината – 50% от населението на страната.

– В групата на нечетящите влизат хора, които по-рядко от един път годишно четат, или въобще не четат каквито и да било четива. Те са 8% от пълнолетните българи.

Svetite bratya Kiril i MetodiiИнтригуваща подробност в изследването са данните, че през последната една година 32% от пълнолетното население на страната не е прочело нито една книга, а 33% – максимум пет.

Водещ фактор при избора на книга си остава препоръката на приятел. Други фактори са впечатлението от автора и неговата популярност, премиерата и промоцията на изданието, както и присъствието на заглавието в медиите. С по-слабо влияние са фактори като получена престижна награда от автора, препоръка на книжаря или намаление в цената.

„Нечетящият човек е беден, душата му е в дрипи“, казва Деян Енев в интервю по повод миналогодишния 24 май. Нека в празничния ден се погрижим да обновим душата си с фината духовна тъкан на словото!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...