Преводачът на „Царството вътре в нас“ бе отличен в тазгодишните награди на Съюза на преводачите



Радостна новина получи екипът на издателство „Омофор“ във вчерашния 30 септември! Борис Маринов получи тазгодишната награда за ярки постижения на Съюза на преводачите в България в раздел хуманитаристика за превода си от английски на книгата „Царството вътре в нас“ на митрополит Калистос (Уеър). Книгата излезе през пролетта на тази година в каталога на издателство „Омофор“. В същата категория награда взе и Невяна Андреева за превода си от английски на „Да мислиш двайсети век“ от Тони Джъд (изд. „Колибри“).

Борис Маринов посвещава дългогодишни усилия да представя на българските читатели дълбочината на православната духовност и трудовете на едни от най-утвърдените образци на съвременната богословска мисъл. В негов превод са още книгите: „Кратка православна светоотеческа догматика“ от прот. Йоан Романидис („Манастирско издателство“, 2007), „Византийската църква: между небето и земята (Студии върху историята на Църквата във Византия)“ от прот. Йоан Майендорф („Манастирско издателство“, 2007), „Историческият път на православието“ от протопр. Александър Шмеман („Омофор“, 2009), „Дневници“ и „Неделни беседи и статии“ от протопр. Александър Шмеман (изд. Фондация „Комунитас”, 2011 г., 2012 г.), „Автобиографични бележки. Духовен дневник“ на прот. Сергий Булгаков ((изд. Фондация „Комунитас”, 2016 г.) и др.

Връчването на наградите се състоя в Софийския университет на 30 септември, който се отбелязва като Международен ден на преводача. Празникът се чества в деня за почит (според римокатолическия календар) на св. Йероним Стридонски (ок. 342-420) – християнски писател, библейски тълкувател и преводач, извършил превода на Свещеното Писание на латински (Вулгата).

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...