Преводите на Библията са темата на предстоящата лекция от поредицата „Книгата на книгите“



3009СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК >>>

„Ако не изговаряте с езика си разбрани думи, как ще се разбере това, което говорите? Защото ще говорите на вятър“, казва свети Константин Кирил Философ на защитници на триезичната ерес във Венеция.

Мнозина християнски писатели са говорили за благословените усилия на библейските преводачи. Неслучайно св. Климент Охридски казва в своето похвално слово именно за св. Константин Кирил Философ: „Облажавам твоя многогласен език, чрез който зарята на троичния безначален Бог, като изгря за моя народ, разпръсна греховния мрак.“.

Темата „Езикът на Библията. Преводи на Свещеното Писание“ ще бъде във фокуса на вниманието на четвъртата среща от поредицата лекции „Книгата на книгите“, инициирана от фондация „Покров Богородичен“. Лекторът доц. д-р Ивайло Найденов ще засегне въпроси, свързани както с едни от най-древните библейски преводи, така и с най-съвременния проект на Обединените библейски дружества за нов превод на Библията на български език, изготвен от преподаватели в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и специалисти по български език от Българската академия на науките. Част от този проект бе изданието на Новия Завет – нов превод от оригинала, което излезе през 2002 г.

altДоц. д-р Ивайло Найденов е преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум“, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог“. Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона“ от поредицата „Библейска библиотека“3 (ББ 3) и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)“, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето“ (ББ 5) и „Из историята на старозаветния библейски канон“ (ББ 6).

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК >>>

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици“ (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 23 октомври (сряда), 18:30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...