Преводът на Библията като революционен акт: дискусия с пастор д-р Райнхолд Гестрих и доц. д-р Ивайло Найденов



По повод 500-годишнината от Реформацията, която бе отбелязана през 2017 г., и по случай 24 май Гьоте-институт България организира дискусия за превода на Библията с участието на пастор д-р Райнхолд Гестрих от Германия и д-р. Ивайло Найденов от Богословския факултет на Софийски университет. Модератор на срещата ще бъде доц. д-р Екатерина Дамянова от Богословски факултет към Софийския университет.

Светото Писание е централна тема в изследователската и научна дейност на тримата гости, които ще представят и дискутират трудностите и предизвикателствата при Библейския превод.

Пастор д-р Райнхолд Гестрих през последните години поддържа немскоговорящата евангелска общност в София и задълбочено изучава и изследва ролята на Мартин Лутер в обществото.

Доц. д-р Ивайло Найденов е преподавател в Богословски факултет към Софийския университет и има сериозен принос за българския превод на Светото Писание от иврит и старогръцки, а доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател към същия факултет, защитава своя дисертационен труд именно на тази тема.

Под формата на доклади двамата теолози ще представят успешни тълкувания на превода на Светото Писание, както и неговото въздействие върху развитието на официалните езици.

Събитието ще завърши с отворена дискусия с публиката, на която заедно с тримата събеседници ще бъде обсъдена темата за позицията и бъдещата роля на Евангелската и Православната църква в съвременното общество.

Събитието ще се състои на 21 май (понеделник) от 18.30 ч. в Гьоте-институт България (ул. „Будапеща“ 1, София). Входът е свободен, дискусията ще бъде на немски и български със симултанен превод.

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...