Преговорите в Троянския манастир се провалиха



Преговорите на Руската и Румънската православна църкви не доведоха до никакъв резултат. На срещата, която се проведе миналата седмица в българския Троянски манастир, двете Църкви трябваше да решат въпроса с т. нар. Бесарабска митрополия, учредена наскоро от румънците в Молдова, която е канонична територия на РПЦ.

"За съжаление до никакво сближаване на позициите не се стигна", заяви пред "Интерфакс" секретарят на Отдела за междуцърковни връзки на Московската патриаршия протойерей Николай Балашов.

Двете страни само изслушали взаимно своите позиции и решили, че преговорите трябва да продължат след като Синодите на двете Църкви бъдат информирани за обсъжданията. Никакъв документ обаче не бил подписан.

Междувременно румънският Синод потвърди, че няма да промени позицията си. В декларация, озаглавена "Възстановяването на епархиите на Бесарабската митрополия – юридически акт и морална компенсация", се твърди, че решението на Румънската църква е напълно легитимно предвид историческите и политическите реалности в днешна Молдова.

Според румънския Синод "Бесарабската митрополия не отрича правото на руската Кишиневска епархия да съществува, защото Румънската патриаршия уважава желанието на православните християни в Молдова да избират свободно към кого да принадлежат – към Румънската или към Московската патриаршия".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...