Преговори с Гърция за костите на Цар Самуил



Източник: в. Янтра днес

Тепърва предстоят преговорите с гърците за костите на цар Самуил. Ако са истински християни, южните ни съседи трябва да ни ги подарят, за да ги погребем в църквата “Св. 40 мъченици” във Велико Търново. Сега те искат в замяна не само всичките около 2000 византийски ръкописа, но и иконите, и църковната утвар, които се съхраняват у нас. А така не се прави по света, обикновено един исторически предмет се заменя с 5­6 такива, заяви за “Янтра ДНЕС” директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Предложението за размяна на костите на цар Самуил с византийски ръкописи е поредната провокация от страна на Гърция към България. Това каза деканът на Православния богословски факултет при ВТУ проф. Казимир Попконстантинов. Според него предложението за размяна е обидно, тъй като въпросните ръкописи не са гръцки, а византийски. Обидно е да се каже “Ние ви даваме костите на Вашия цар Самуил, Вие ни дайте нашите ръкописи”. Няма еквивалентност, защото ръкописите имат една научна стойност, а костите на владетеля съвсем друга. Въпросните ръкописи се намират сега в България по стечение на историческите обстоятелства и с тях не може да се търгува. Гърция не може да претендира за размяна и защото цар Самуил е бил владетел не на гърците, не на византийците, а на българите. А това, че днес гробът и останките на царя и неговите наследници са открити на територията на Гърция, това няма никакво значение, категоричен е историкът.

Въпреки проблемите около връщането на останките на цар Самуил директорът на НИМ не се е отказал от идеята да превърне търновския храм “Свети 40 мъченици” в Пантеон на българските царе. Имаме данни за останките на още 7­8 български владетели, които можем да погребем в Търново. Вече е почти готов саркофагът, в който ще бъдат положени костите на цар Калоян, които сега са експонирани в Археологическия музей в старата столица. Кутия от неръждаема стомана е изработена във военен завод “Терем Ивайло”. Погребението на владетеля ще постави началото на поредицата от царски погребения. Неговите останки ще бъдат положени в прочутия гроб № 39 в “Св. 40 мъченици”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...