Предаването „Църквата и държавата“ от днес – по Военния ТВ канал


Предаването “Църквата и Държавата”, което е естествено продължение на „За Църквата и Държавата” ще се излъчва от тази неделя, Атанасовден, по Военния телевизионен канал (ВТК). Излъчванията ще бъдат всяка неделя на живо от 16 до 16.30 часа часа, с повторение в понеделник от 7.30 до 8.00 часа.

Предаването “Църквата и Държавата” – „предаването-институция”, според определението на един от архиереите на Българската православна църква, през 2008 г. навърши 10 години. То стартира в дните на историческия Всеправославен събор, който се проведе на 30 септември и 1 октомври 1998 г. Първоначално беше рубрика към един сутрешен блок, след което прерасна в самостоятелно предаване. Като такова до момента има 400 почти едночасови издания в различни телевизионни канали.

Чрез това предаване хората бяха осведомени за истинската стойност на състоялия се през 1998 г. Всеправославен събор, за проблемите в БПЦ и техните носители и пр. 
“За Църквата и Държавата” беше единственото предаване, което отбеляза по достойнство великата дата – 2000 години от Рождество Христово и почти две години всичките му издания минаваха “под шапката” на тази годишнина. 


Предаването дълго време бе единственото за църковно-религиозна публицистика. В този смисъл то засяга повече актуални проблеми през призмата на вероизповеданията, отколкото преподава религия. Една от целите на автора и водещия Никола Петков е даде своя принос в реставрацията на уникалния български църковно-държавен и междуцърковен опит и го преведе на езика на 21-то столетие. Ето защо, в това предаване, освен участници от Светата ни Православна Църква и известни общественици, единствено са намирали трибуна и най-видни представители на Главното мюфтийство, Католическата църква и големите протестантски изповедания. Всички те са се произнасяли и надяваме се, ще продължават да се произнасят по актуални проблеми на ежедневието ни с първоизточник съвременната бездуховност. 
Това направи автора и водещия на предаването специалист с възможности да получава информация от възможно най-авторитетни източници. Ползвайки се с доверието на големите наши религиозни и етнически общности, те са му предоставили лично авторски права върху многочасова продукция, която представлява истински духовен капитал. Присъствайки често на места и събития, които имат голяма стойност за БПЦ, той натрупа сериозен личен видео архив. Заслугата е на личната благословия, която предаването и авторът получиха за многогодишната си дейност в полза на Светата Българска православна църква лично от Негово Светейшество Българския Патриарх Максим и голяма част от архиереите й.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...